F-Secure kokemuksia – Suomalainen virustorjunta ja tietoturva, esim. iPhone puhelimeen

2023 päivitys:

Alempana käsitellään erityisesti F-Secure Safe kokemuksiani. Voi olla hyvä tietää, että kyseisen tuotteen nimeksi on muutettu F-Secure Internet Security. En ainakaan täysin ymmärrä, minkä takia tuo muutos on tehty, mutta kyseisen tuotteen pitäisi edelleen tarjota hyvä virustorjunta. Ja olenkin nostanut sen parhaaksi virustorjunnaksi tällä sivustolla. Tietokoneiden lisäksi kyseisen virustorjunnan pitäisi toimia myös esimerkiksi iPhone puhelimilla ja olenkin suositellut sitä myös virustorjunnaksi puhelimeen.

Mahdollinen heikkous tietoturvan näkökulmasta Internet Securityn suhteen on lähinnä se, että se ei sisällä VPN:ää. Sen kuitenkin sisältää toinen F-Securen tietoturvatuote, nimittäin F-Secure Total. Myös tuo tuote sisältää virustorjunnan. Sekä Total että Internet Security voivat siis olla erityisen hyviä valintoja laadukkaan virustorjunnan haluaville. Ainakin tätä kirjoittaessani F-Secure tarjoaa mukavan alennuksen heille, jotka ostavat Internet Securityn tai Totalin heidän nettisivustonsa kautta. Osta nyt F-Secure Internet Security tai halutessasi osta nyt F-Secure Total.

Löydät alempaa kattavan kokemuksiin perustuvan arvostelun SAFEsta, mutta tähän alkuun kuitenkin kiireisille lukijoille lyhyt pika-arvio:

F-Secure SAFE on erittäin helppokäyttöinen virustorjuntaohjelmisto ja kokemusteni perusteella se tarjoaa hyvää tietoturvaa. On kuitenkin henkilökohtaisesta tilanteesta kiinni, että onko F-Securen tuotteista paras ostos lisäominaisuuksia sisältävä SAFE, ”pelkkä” F-Secure virustorjunta vai myös esimerkiksi VPN:n sisältävä F-Secure Total.

Varsinainen F-Secure SAFE -arvostelu alkaa

Ostin hiljattain uuden tietokoneen ja sen myötä ajankohtaiseksi tuli myös uuden virustorjunnan hankkiminen. Olin ollut varsin tyytyväinen aiemmin käyttämääni virustorjuntaohjelmaan, mutta F-Secure SAFEn testimenestys on ollut niin hyvää, että päädyin ostamaan sen. Alta löydätkin siis kokemuksiani SAFEsta.

F-Secure SAFE oli helppo ostaa ja asentaa

Päädyin ostamaan SAFEn F-Securen omilta nettisivuilta esimerkiksi sen takia, että sieltä ostaessa oli tarjolla varsin kiva alennus. Ostokokemuksen perusteella oli muutenkin hyvä idea valita ostopaikaksi juuri itse virustorjuntafirman omat nettisivut: SAFE oli todella helppo ostaa F-Securen verkkosivuston kautta ja sen sai ladattua sekä asennettua erittäin nopeasti omalle laitteelle. Tuohon asennukseen liittyen on tosin hyvä huomata se, että ainakin omalla kohdallani kävi niin, että asennuksen jälkeen jäi hetkeksi eteen tyhjä/valkoinen asennusruutu, mutta sitten lyhyen ajan päästä homma taas eteni.

Koska F-Secure on suomalainen yritys, niin on tuskin yllättävää, että F-Securen verkkosivusto ja asennusohjelma ovat tarjolla suomeksi, ja lisäksi tuon suomalaisuuden myötä tarjolla mahdollisiksi maksutavoiksi oli esimerkiksi suomalaisten pankkien verkkopankkimaksuja.

SAFEn käyttäminen on erittäin helppoa

F-Secure SAFE on selkeästi yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi käyttää, ja tuossa onkin onnistuttu jopa todella hyvin. Ja todennäköistä lieneekin, että vaikka ei tuntisi SAFEa ollenkaan ennakolta, niin tajuaa heti sen avattuaan, että mistä mikäkin löytyy ja miten esimerkiksi virustarkistus tehdään. SAFEn käyttöliittymä on luonnollisesti tarjolla suomeksi.

SAFEn tuoma suoja viruksilta ja vaikutus laitteen nopeuteen

Ainakin tähän asti SAFE on vaikuttanut antavan oikein hyvän suojan viruksilta ja muilta haittaohjelmilta. Tuo edellä mainittu ei toki varsinaisesti ole yllättävää, sillä SAFE on jatkuvasti virustorjuntatestien kärjessä. SAFE ei myöskään näytä vaikuttavan ainakaan kovin suuresti (negatiivisella tavalla) tietokoneen nopeuteen tai jumittavan konetta, kun tekee aktiivista virustarkastusta.

SAFEn muut ominaisuudet kuin itse virustorjunta

Vaikka SAFEsta monesti puhutaankin virustorjuntana, niin on sen käytännössä hieman enemmän kuin pelkkä virustorjunta. Eli SAFEn kanssa saa esimerkiksi mahdollisuuden asettaa helposti käyttörajoituksia koneelle sekä esimerkiksi suojaa netissä maksamiseen.

Se, miten hyödyllisiä SAFEn lisäominaisuudet ovat, riippuu isolta osin siitä, miten SAFElla suojattua laitetta käyttää ja myös siitä, ketkä kaikki laitetta käyttävät. Jos käyttää laitetta fiksusti sekä ainoana käyttäjänä, niin eivät nämä lisäominaisuudet välttämättä ole kovin hyödyllisiä ja jotkin niistä voivat olla jopa lievästi ärsyttäviä. Tuota taustaa vasten onkin kiva, että lisäominaisuuksia on helppo kytkeä pois päältä, mutta toki tuo voi toisaalta olla myös hieman huono puoli.

Vaikka SAFE sisältääkin useita enemmän tai vähemmän hyödyllisiä lisäosia, niin on hyvä huomata, että se ei sisällä VPN-palvelua. Ja mikäli haluaa samassa paketissa virustorjunnan ja VPN:n, niin voi hyvä valinta olla F-Secure Total tai Norton 360.

F-Secure SAFE – hinta

F-Secure vaikuttaa haluavan myydä nettisivuillaan erityisesti SAFE-pakettia, jonka ostaja voisi ottaa SAFEn vuodeksi käyttöön enintään kolmelle laitteelle. Tuon kyseisen paketin normaalihinta on 59,90€. Tarjolla on myös kalliimpia useamman lisenssin paketteja.

Yhteenveto F-Secure SAFE -kokemuksistani

Olen ollut tähän mennessä jopa erittäin tyytyväinen SAFEen ja koen sen olleen hinta-laatusuhteeltaan hyvä ostos.

Kysymyksiä ja vastauksia

F-Secure SAFE vai Avast?

Ennen SAFEn käyttämistä on käytössäni ollut Avast Premium Security. Tähän mennessä en ole huomannut isoa eroa näiden kahden virustorjuntaohjelmiston välillä ja molemmat niistä vaikuttavatkin olevan hyviä vaihtoehtoja.

Onko F-Secure luotettava yritys?

F-Secure (aiemmalta nimeltään Data Fellows) on jo vuonna 1988 perustettu suomalainen yritys ja se on pörssilistattu (kirjoitushetkellä F-Securen markkina-arvo on yli 500 miljoonaa euroa). F-Securea voi siis perustellusti pitää jopa erittäin luotettavana yrityksenä.

Millä laitteilla SAFE toimii?

F-Securen nettisivujen perusteella SAFE on mahdollista asentaa Windows-käyttöjärjestelmää käyttäville PC-koneille, Maceille, iPhone- sekä iPad -laitteille ja Androidia käyttäville laitteille. On kuitenkin rajoituksia siinä, että esimerkkisi erittäin vanhoilla Windows-käyttöjärjestelmillä SAFEa ei voi käyttää.

F-Securen nettisivujen SAFEn pääsivulla vaikuttaa olevan ajantasainen lista siitä, minkä käyttöjärjestelmien kanssa SAFE toimii. Ainakin tätä kirjoittaessa tiedot löytyvät kohdasta ”tuetut käyttöjärjestelmät”.

F-Secure Safe on siis nykyään F-Secure Internet Security – osta nyt F-Secure Internet Security.