Vinkkejä netin turvalliseen käyttämiseen

Vaikka hyvä virustorjunta onkin tärkeä osa henkilökohtaista tietoturvallisuutta, niin ei lopulta mikään korvaa sitä, että pyrkii toimimaan älykkäästi käyttäessään nettiä tai ylipäätänsä jotakin nettiin yhteydessä olevaa laitetta. Löydät tältä sivulta muutaman vinkin liittyen netin fiksuun käyttämiseen.

1: Älä lataa mitään, mistä et ole varma

Ehkäpä helpoin tapa hankkia itsensä ongelmiin vaikkapa virusten kanssa on se, että lataa laitteelleen jonkin tiedoston, joka voi aiheuttaa tietoturvaongelmia. Kannattaa siis suosia lataamista varten sivustoja, jotka tuntee ennalta hyvin ja sitten vielä varmistaa, että ladattava tiedosto ei vaikuta mitenkään epäilyttävältä.

2: Päivitä tietoturvaohjelmat nopeasti

Virustorjunta on kisaa virusten kehittäjien ja virustorjuntaohjelmien päivittäjien välillä. Aina ajoittain virusten kehittäjät pääsevät tuossa kisassa ainakin hetkeksi niskan päälle, mutta monesti kuitenkin virustorjuntaohjelmien ylläpitäjät luovat nopeasti päivityksen. joka toimii uutta virusta vastaan. Onkin siis tärkeätä varmistaa, että oma virustorjunta ja muut mahdolliset tietoturvaohjelmat ovat ajan tasalla.

3: Älä lähetä dokumentteja, jos et ole varma vastaanottajan luotettavuudesta

Monesti esimerkiksi monet lainoja netissä myöntävät firmat haluavat nähdä jonkinlaisen todisteen asiakkaan henkilöllisyydestä. Ja vaikka yleensä eri tahoilla onkin ihan oikea syy pyytää dokumentti ja he myös pitävät niistä hyvää huolta, niin ei kannata luottaa automaattisesti jokaiseen tahoon, joka vaikkapa haluaa kopion passista.

4: Älä anna sivustoille enempää tietoja kuin on pakko

Tämä sivuaa vähän edellistä vinkkiä, mutta on toinen huomioitava asia. Monet saitit nimittäin pyytävät vaikka mitä henkilötietoja, joita ei kuitenkaan onnistunutta rekisteröitymistä varten ole pakko antaa. Lähtökohtaisesti ei olekaan mitään syytä antaa enempää tietoja kuin on pakko, sillä se vain asettaa itsensä mahdollisesti riskialttiiseen tilanteeseen.

5: Vältä saman salasanan käyttämistä eri sivustoilla.

Tämä on erittäin ilmeinen vinkki, mutta edelleen varsin tärkeä huomioida, sillä liian monilla lienee edelleen useilla eri sivustolla sama salasana.

6: Älä luota sokeasti yhteenkään tietoturvaohjelmaan ja heidän mainoslauseisiinsa

Kilpailu esimerkiksi virustorjuntoja ja VPN-ohjelmia kehittävien firmojen kesken on erittäin kovaa, ja tuossa kilpailussa erottuakseen tekevät ne monesti varsin kovia lupauksia sen suhteen, mihin juuri heidän ohjelmansa pystyy. Fakta on kuitenkin se, että yksikään palvelu ei voi esimerkiksi taata 100% turvaa, joten ei kannata luottaa kaikkeen, mitä sanotaan.