Yritä välttää ainakin nämä tietoturvaan liittyvät harhaluulot

Samalla, kun erilaisten tietoturvaohjelmien kirjo on kasvanut, niin on monelle saattanut syntyä hieman virhekäsityksiä esimerkiksi siitä, minkälaista ja missä muodossa tulevaa hyötyä niistä voi olla. Tämä sivu pyrkii auttamaan noiden mahdollisen harhaluulojen häivyttämisessä.

Fakta 1: Yksikään virustorjunta ei torjua kaikkia tietoturvauhkia

Vaikka virustorjuntaohjelmien laadussa voikin olla varsin paljon vaihtelua, niin on syytä olla hyvin tietoinen siitä, että mikään virustorjunta ei pysty takaamaan 100 prosentin suojaa kaikilta tietoturvariskeiltä. Tuostakin syystä kaikkia nettilaitteita käyttäessä on erittäin hyvä idea yrittää noudattaa hyvää arkijärkeä: tiedostoja ei kannata ladata tuntemattomista lähteistä ja epäilyttäviä sivustoja on yleensä hyvä idea välttää jopa kokonaan

Fakta 2: Automaattisiin päivityksiin ei kannata luottaa täysin

Tietoturvariskit voivat olla nykyään monesti seurasta siitä, että jokin taho löytää tavan hyödyntää tietoturva-aukkoa ja pyrkii sitten tekemään sitä isolla mittakaavalla sekä nopeassa tahdissa. Tuonkin takia on tärkeätä, että eri tietoturvaohjelmien päivitykset ovat ajan tasalla.

Esimerkiksi virustorjuntaohjelmat saattavat luvata automaattisia päivityksiä, mutta tuohon ei kuitenkaan välttämättä kannata luottaa sokeasti, vaan sen sijaan on hyvä varmistaa itse, että niistä on käytössä viimeisin turvallinen versio.

Fakta 3: VPN ei suojaa viruksilta

VPN-yhteyksillä voi olla selkeitä hyötyjä tietoturvan näkökulmasta: ne voivat esimerkiksi auttaa siinä, että saa ainakin pinnallisesti piilotettu oman IP-osoitteen. Tuohon saattaa olla monissa tilanteissa ihan oikea tietoturvaan liittyvä tarve. On kuitenkin syytä tiedostaa se, että tyypillinen VPN-palvelu ei sisällä virustorjuntaominaisuuksia – on toki toisaalta olemassa jonkin verran tietoturvaohjelmistoja, joissa on samaan pakettiin pakattu sekä VPN että virustorjunta.

Fakta 4: Varsinkin VPN-palveluiden kohdalla kannattaa olla varuillaan ilmaisten vaihtoehtojen kanssa

On olemassa jonkin verran ihan hyviä ilmaisia virustorjuntasovelluksia. Sen sijaan ainakin tätä kirjoittaessa hyvien ilmaisten VPN-palveluiden tarjonta tuntuu olevan huomattavasti suppeampaa, ja mikä huolestuttavaa, niin ilmaiset VPN:t saattavat esimerkiksi myydä käyttäjän dataa – ehkä juuri sitä dataa, jota VPN-palvelua käyttämällä saatetaan yrittää suojella.