Onko Avast huijaus vai luotettava? Huomioitavaa löytyy

Päivitys 02/2024: Yhdysvaltojen kauppakomissio (FTC) on kertonut Avastin kyseenalaisista käytännöistä liittyen käyttäjien dataan. Jos haluat olla käyttämättä Avastia, niin voi hyvä vaihtoehto sille olla esimerkiksi suomalaisen pörssiyrityksen F-Securen virustorjunta. F-Securella ei ole tarjolla kokonaan ilmaista virustorjuntaa, mutta 30 päivän ilmainen kokeilu löytyy. F-Secure Internet Security on kokemusteni perusteella paras virustorjunta. Hanki F-Secure nyt.

Avast tarjoaa virustorjunnan, joka on pärjännyt erittäin hyvin testeissä. Tuohon ja omiin kokemuksiini liittyen olen nostanut Avast Ultimaten yhdeksi parhaista virustorjuntaohjelmistoista tällä sivustolla. Avast ei kuitenkaan ole täydellinen ja joillakin voi olla noihin mahdollisiin puutteisiin liittyen huolta siitä, voisiko Avast jopa olla jollakin tavalla huijaus. Käsittelen tällä sivulla tuota näkökulmaa liittyen Avastin ilmaiseen virustorjuntaan ja sitten maksulliseen virustorjuntaan. Alkuun kuitenkin huomioitava asia, joka koskee yleisesti näkökulmaa Avast & huijaus.

Oletko saanut viestin, jonka lähettäjä on ”Avast”?

Avast on valtavan suosittu virustorjuntaohjelmia tarjoava taho. Virustorjuntaohjelmiin liittyy usein rahan käyttäminen ja kiireellisyys. Noista jälkimmäinen voi koskea esimerkiksi päivityksiä. Tuo yhdistelmä raha & kiire saattaa saada aikaan sen, että erilaisia huijausviestejä saatetaan lähettää paljon Avastin nimissä esimerkiksi sillä näkökulmalla, että nyt sinun pitää ladata tämä päivitys, että olet turvassa tietoturvauhilta ja tehdäksesi sen sinun pitää antaa henkilökohtaisia tietoja. Suosittelen suhtautumaan tuollaisiin viesteihin erittäin suurella varauksella, en nimittäin muista koskaan saaneeni Avastilta tuon tyyppistä aitoa viestiä.

Ilmainen Avast ja huijaus?

Avast on kaupallinen yritys ja tuohon liittyen sen ilmeinen tarkoitus on tehdä voittoa. Tuosta seuraa se, että Avastilla pitää lähtökohtaisesti olla näkökulma myös siihen, miten se voi tehdä voittoa tarjoamalla ilmaista virustorjuntaohjelmaa käyttöön. Tuohon Avast näyttäisi pyrkivän erityisesti niin, että se pyrkii erittäin aktiivisesti tekemään ilmaisen virustorjuntaohjelmiston käyttäjistä maksullisen version käyttäjiä.

Tuon yrittäminen voi välillä mennä varsin pitkällä, kuten esimerkiksi alempana tällä sivulla olevasta kuvasta näkyy. Tilanteessa johon kuva liittyy, Avastin ideana oli siis, että jos käyttäjä haluaa vastata kunnolla vaikeisiin tietoturvaongelmiin, niin pitää hänen vaihtaa ilmainen versio maksulliseen versioon, josta tosin olisi tarjolla alkuun ilmainen kokeilu, mutta tuo tietysti eroaa siitä, että virustorjuntaohjelman pitäisi olla jatkuvasti ilmainen.

Vaikka Avast siis yrittääkin painostaa ostamaan maksullinen version, niin ei se kokemusteni perusteella ole pakollista. Tuntemus huijauksesta voi kuitenkin syntyä helposti, jos tulee tunne siitä, että on hankkinut virustorjunnan, jonka pitäisi olla ilmainen, mutta sitten pakotetaan vaihtamaan se maksulliseksi. Toki se voi olla hyvä huomata, että maksullinen Avastin virustorjuntaohjelmisto lähtökohtaisesti esimerkiksi oikeasti tarjoaa kattavamman valikoiman ominaisuuksia kuin sen maksuton virustorjuntaohjelma, ja vähintäänkin tuossa mielessä sen hankkiminen voi olla ihan perusteltua.

Maksullinen Avast ja huijaus?

Maksullisen Avastin kohdalla huijausnäkökulma liittyy erityisesti laskutukseen. Avast tarjoaa ensimmäinen vuoden tilausta tyypillisesti paljon halvemmalla hinnalla kuin uusimishinta on. Jos siis et halua maksaa merkittävästi ensimmäisen vuoden hintaa korkeampaa hintaa, niin ole tarkkana, kun mahdollisen uusimisen aika lähestyy.

Yhteenveto

Avastin nimissä voidaan yrittää tehdä huijauksia, mutta Avast itse ei kokemusteni ja tietojeni perusteella ole varsinaisesti huijaus ja se myös tarjoaa hyvän virustorjuntaohjelmiston. Toisaalta kuitenkin Avastin toimintamallit yrityksenä voisivat mielestäni olla hieman käyttäjäystävällisempiä.