Tarvitseeko virustorjuntaa vuonna 2021? – Onko virustorjunta välttämätön ostos?

Monille eri käyttöjärjestelmille on alkanut ilmestymään sisäänrakennettuja ohjelmia, jotka tuovat suojaa viruksilta. Ehkä tunnetuin esimerkki tuosta on Microsoftin Windows Defender. Noiden ohjelmien ilmestyminen ja varsin hyvä maine saattaa saada monen ihmisen kysymään, että onko ulkopuolisen toimittajan virustorjunnalle edes mitään tarvetta. Ja tuohon kysymykseen voi vastata ainakin kahdesta eri näkökulmasta, näistä seuraavaksi.

Näkökulma 1: Et välttämättä tarvitse virustorjuntaa

Näin Virustorjunta.fi-sivuston ylläpitäjänä olisi tietysti kiva sanoa, että kaikkien on pakko ihan heti hankkia virustorjunta. Tuo ei kuitenkaan luultavasti ole totta. Sen sijaan, varsin moni voi normaalilla arkijärjellä ja käyttöjärjestelmän omalla virustorjunnalla pysyä ihan hyvässä turvassa.

Näkökulma 2: Virustorjuntaohjelma voi kuitenkin olla hyödyllinen

Vaikka esimerkiksi Windows Defender onkin laatuote, niin on fakta se, ettei Microsoftin pääbisnes ole virustorjuntaohjelmien kehittäminen. Toisin on esimerkiksi F-Securen kohdalla. Ja tuon voi nähdä esimerkiksi näistä testituloksista, jotka osoittavat, että F-Securen tarjoama suoja voi olla parempi kuin Microsoftin. Eli jos haluaa maksimoida suojan tason, niin voi olla järkevää hankkia (myös) hyvän virustorjuntafirman kehittämä ohjelma. Noin on erityisesti, kun mahdollisia hyötyjä pohtii huomioiden sen, että hyvät virustorjuntaohjelmat voivat parhaimmillaan olla nykyään jopa ilmaisia tai vähintäänkin halpoja.

Tärkeätä: Tarkista käyttöjärjestelmän oma virustorjunta, ennen kuin päätät olla ostamatta ulkopuolista

Vaikka esimerkiksi Windows 10 -käyttöjärjestelmän oma virustorjunta voikin olla riittävän hyvä, niin varsinkaan monen vanhemman käyttöjärjestelmän kohdalla tilanne ei välttämättä ole yhtä hyvä. Eli siitä, että esimerkiksi lehdissä hehkutetaan vaikkapa Windowsin virustorjuntaa, ei kannata automaattisesti olettaa, että se olisi käytössä omassa käyttöjärjestelmässä.

Hyvä huomata: Nykyiset virustorjuntaohjelmistot sisältävät muutakin kuin itse virustorjunnan

Kun tutkii virustorjuntafirmojen nykyistä tarjontaa ja vertaa sitä aiempaan, niin on helppo huomata, että ne ovat muuttamassa sitä. Nimittäin siinä, missä ne ennen keskittyivät nimenomaan virustorjuntoihin, niin ovat ne nykyään alkaneet myymään ja markkinoimaan erityisesti ohjelmapaketteja, jotka sisältävät paljon muutakin kuin itse virustorjunnan. Valitusta ohjelmapaketista riippuen tuo voi sisältää esimerkiksi käytönvalvontaa, lisättyä suojaa kiristysohjelmilta, esimerkiksi VPN-ohjelman tai jopa laitehaun, jolla voi yrittää etsiä kadonneen tai varastetun laitteen.

Lopputulos: Ainakaan erillinen virustorjunta ei monesti ole pakollinen hankinta, mutta monessa tapauksessa se voi olla varsin fiksu ostos. Se, miten fiksu ostos se omalla kohdalla on, riippuu esimerkiksi siitä, mitä ja miten tekee laitteella, jolle virustorjunnan ostamista harkitsee. Ja tietysti myös esimerkiksi pohditun virustorjunnan hinnalla voi olla vaikutusta siihen, kannattaako erillinen virustorjunta hankkia – mikäli etsit edullista, mutta ilmeisen hyvää virustorjuntaa, niin kannattaa tutustua esimerkiksi täältä löytyviin vaihtoehtoihin.

Tähän aiheeseen liittyviä artikkeleita Virustorjunta.fi-sivustolla:

Kysymyksiä ja vastauksia:

Voiko matkapuhelimeen tulla virus? Vaikka se onkin varmasti teoreettisesti mahdollista, niin on riski tuohon tätä kirjoittaessa jopa todella pieni. Kännykätkin ovat kuitenkin alttiita muunlaisille tietoturvaongelmille.

Onko pienempi riski, että saa viruksen Mac-koneeseen kuin Windows-koneeseen? Ainakin perinteisesti on ollut noin. Mac-koneiden nykyinen suosio saattaa kuitenkin houkutella entistä useampia tahoja kehittämään niitä koskevia tietoturvariskejä. Halutessasi löydät tältä sivulta mainittuna Mac-koneille suositeltuja virustorjuntaohjelmistoja.