Tarvitseeko VPN:n? – VPN hyödyt, haitat ja mahdolliset riskit

VPN-ohjelmien käyttöön liittyy nähdäkseni paljon harhaluuloja. Pyrin tällä sivulla avaamaan VPN:n realistisia hyötyjä ja haittoja / riskejä ja niihin liittyen vastaamaan kysymykseen siitä, tarvitseeko VPN:n. Olen kirjoittanut tämän sivun omien kokemusteni ja muualta kertyneiden tietojen perusteella.

VPN hyödyt

  • Voit vaihtaa näkyvän IP-osoitteesi. On kuitenkin tärkeätä huomata, että jotkin palvelut vähintäänkin tunnistavat sinun käyttävän VPN-palvelua, kun olet korvannut oman IP-osoitteesi VPN-yhteydellä. Tuo voi tietysti monen tapauksessa vähentää paljon VPN:n käyttämisen hyötyä.
  • Voi lisätä jonkin verran tietoturvaa netin käyttämisessä. On kuitenkin todella tärkeätä huomata, että tyypillinen VPN-ohjelma ei sisällä automaattisesti esimerkiksi virustorjuntaa, joka on virusten estämisessä tärkeä osa-alue. Tuohon liittyen voi tosin olla kiva tietää se, että on olemassa ohjelmistoja, jotka tarjoavat samassa paketissa VPN:n ja virustorjunnan sekä mahdollisesti vielä muita tietoturvaominaisuuksia. Tuollainen on esimerkiksi suomalaisen F-Securen Total-paketti.
  • Voit saada pääsyn tiettyihin maarajoitettuihin sisältöihin. Yleensä tuo yhdistetään esimerkiksi suoratoistapalveluiden käyttämiseen, mutta mahdollinen tilanne, josta tuosta voi olla hyötyä on myös esimerkiksi se, että tietty sivusto yrittää pakottaa IP-osoitteestasi johtuen sinua käyttämään sen suomenkielistä versiota, vaikka haluaisit käyttää englanninkielistä versiota. Tämän hyödyn suhteen on hyvä huomata se, että varsinkin monet suoratoistopalvelut ovat nykyään paljon aiempaa parempia tunnistamaan VPN-yhteyden ja tuon myötä eivät anna sinulle pääsyä siihen maarajoitettuun sisältöön, jota haluaisit VPN:n avulla kuluttaa.

VPN haitat ja mahdolliset riskit

  • Valheellinen tunne tietoturvasta. Tämä liittyy yhteen hyödyissä listattuun kohtaan, mutta mielestäni tämä asia on niin tärkeä ymmärtää, että tuon sen esille myös tästä toisesta näkökulmasta. Tyypillinen VPN ei todellakaan ole mikään kaiken kattava tietoturvaratkaisu.
  • Tietojasi saatatetaan myydä ja/tai antaa eteenpäin. Tämä mahdollinen riski liittyy erityisesti ilmaisiin VPN-palveluihin. Koska tuollaiset palvelut eivät veloita sinulta VPN:n käytöstä, niin pyrkivät ne hyvin mahdollisesti tekemään rahaa jollakin muulla tavalla. Joillakin ilmaisilla VPN-palveluilla tuo keino yrittää tehdä rahaa voi olla ainakin monien mielestä ihan hyväksyttävä, mutta toisilla se saattaa tarkoittaa esimerkiksi tietojesi eteenpäin myymistä. Tuon voi tietyllä tavalla nähdä kumoavan ison osan VPN:n käyttämisen hyödystä.
  • Voi hidastaa nettiä. Tämä mahdollinen haittaa liittyy kokemusteni perusteella erityisesti ilmaisiin VPN-yhteyksiin. Erityisen hyvä VPN puolestaan ei kokemusteni perusteella hidasta nettiä ollenkaan sillä tavalla, että sen huomaisi ainakaan niin sanotusti normaalissa netin käyttämisessä. Kokemusteni perusteella paras ja samalla erittäin nopea VPN on NordVPN.

Tarvitseeko VPN:n?

Nähdäkseni VPN on Suomessa todella harvalle netin käyttäjälle pakollinen. Enkä myöskään suosittele ostamaan VPN-palvelu ikään kuin valmiiksi – sen saa kokemusteni perusteella ostettua todella nopeasti ja otettua helposti käyttöön siinä vaiheessa, jos sille on oikeasti tarvetta. Summauksena sanoisin, että hanki VPN Suomessa käytettäväksi ainoastaan, jos sinulla on mielessä tietty käyttötarkoitus, johon tiedät VPN:n tuovan apua. Jos aiot käyttää nettiä Suomen ulkopuolella, niin voi vastaus kysymykseen VPN:n tarpeellisuudesta olla hieman monimutkaisempi, noin johtuen esimerkiksi mahdollisesta netin sensuurista.

Aiheeseen liittyvää tällä sivustolla: